Tonino Guerra

Tonino Guerra

Antonio Guerra, conocido como Tonino Guerra (Santarcangelo di Romagna, Italia, 16 de marzo de 1920) es un poeta, novelista, dramaturgo y guionista italiano. Autor de numerosos guiones para el cine, llevados a la pantalla por grandes directores italianos e internacionales.

Filmografía

  • La aventura (1960), de Michelangelo Antonioni
  • La noche (1961), de Michelangelo Antonioni
  • El eclipse (1962), de Michelangelo Antonioni
  • El desierto rojo (1964), de Michelangelo Antonioni
  • Blowup (1967), de Michelangelo Antonioni
  • Lo scatenato (1967), de Franco Indovina
  • Zabriskie Point (1970), de Michelangelo Antonioni
  • Il Caso Mattei (1972), de Francesco Rosi
  • Lucky Luciano (1973), de Francesco Rosi
  • Amarcord (1973), de Federico Fellini
  • Excelentísimos cadáveres (1976) Francesco Rosi
  • La noche de San Lorenzo (1981) de Vittorio Taviani y Paolo Taviani
  • Identificación de una mujer (1982), de Michelangelo Antonioni
  • Tempo di viaggio (1983), documental junto a Andréi Tarkovski
  • Nostalghia (1983), de Andréi Tarkovski
  • Y la nave va (1983), de Federico Fellini
  • Enrique IV, de Marco Bellocchio
  • Viaje a Cythera (1984), de Theo Angelopoulos
  • Ginger y Fred (1985), de Federico Fellini
  • El apicultor (1986), de Theo Angelopoulos
  • Crónica de una muerte anunciada (1987), de Francesco Rosi
  • Paisaje en la niebla (1988), de Theo Angelopoulos
  • Burro (1989), de Jose María Sánchez
  • The Suspended Step of the Stork (1991), de Theo Angelopoulos
  • La eternidad y un día (1998), de Theo Angelopoulos
  • Bab'Aziz- El príncipe que contempló su alma (2005), de Nacer Khemir
  • The Dust of Time (2008) de Theo Angelopoulos

Wikimedia foundation. 2010.

Mira otros diccionarios:

  • Tonino Guerra — (* 16. März 1920 in Santarcangelo di Romagna, Italien) ist ein italienischer Schriftsteller, Lyriker und Drehbuchautor. Inhaltsverzeichnis 1 Leben 2 Filmografie (Auswahl) 3 …   Deutsch Wikipedia

  • Tonino Guerra — (born 16 March 1920) is an Italian poet, writer and screenwriter who has collaborated with some of the most prominent writers of the world. Guerra was born in Santarcangelo di Romagna.Descendant of Cesare Zavattini, the screenwriter who… …   Wikipedia

  • Tonino Guerra — Pour les articles homonymes, voir Guerra. Tonino Guerra Données clés Nom de naissance Antonio Guerra Naissance 16 mars 1920 Santarcangelo di Romagna, Italie Nationalité …   Wikipédia en Français

  • Guerra (desambiguación) — Guerra puede referirse a: Guerra, conflicto bélico y este se puede subdividir en diferentes tipos de guerras tales como: Guerra acorazada; utilización de los vehículos blindados de combate como un componente central de los métodos de guerra.… …   Wikipedia Español

  • Guerra — ist Familienname folgender Personen: Abílio de Guerra Junqueiro (1850–1923), portugiesischer Dichter Alceni Guerra (* 1945), brasilianischer Politiker César Guerra Peixe (1914–1993), brasilianischer Komponist Francesco Guerra (* 1942),… …   Deutsch Wikipedia

  • Guerra —  Cette page d’homonymie répertorie des personnes (réelles ou fictives) partageant un même patronyme. Patronyme Alfonso Guerra (né en 1940), homme politique espagnol ; Armand Guerra, (1886 1939), réalisateur, scénariste et acteur… …   Wikipédia en Français

  • Guerra, Tonino — (1920 ) (Born Antonio Guerra.) Poet, painter, novelist, installation artist, screenwriter. While establishing a strong reputation as a dialect poet and fiction writer in the late 1950s, Guerra also began to write for the cinema, his first… …   Guide to cinema

  • Guerra, Tonino — (1920 ) (Born Antonio Guerra.) Poet, painter, novelist, installation artist, screenwriter. While establishing a strong reputation as a dialect poet and fiction writer in the late 1950s, Guerra also began to write for the cinema, his first… …   Historical dictionary of Italian cinema

  • Guerra, Tonino — • ГУЭ РРА (Guerra) Тонино (р. 16.3.1920)    итал. сценарист, поэт, прозаик. В кино с 1953. Сотрудничал с реж. Дж. Де Сантисом, М. Болоньини, Д. Дамиани, М. Моничелли, Э. Петри. Участвовал в пост, ф.: М. Антониони Приключение и Ночь оба 1960,… …   Кино: Энциклопедический словарь

  • Guerra, Tonino — (Sant Arcangelo di Romagna, Forlì 1920 ) scrittore e commediografo; poeta in dialetto …   Dizionario biografico elementare del Novecento letterario italiano

Compartir el artículo y extractos

Link directo
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”